Mensen die voor de eerste keer Aikido zien, hebben niet de indruk dat het hier om een verdedigings-sport gaat. De bewegingen zijn te sierlijk, vloeiend en rond van vorm voor het ongeoefende oog om als effectief over te komen, totdat aan het einde van de beweging de aanvaller zich in een klem bevindt, of nog mooier, als het ware gelanceerd wordt door de verdediger. Vergis je dus niet: Aikido maakt een ervaren beoefenaar een niet te onderschatten tegenstander.
Wie de films met Steven Seagal kent heeft waarschijnlijk zonder het te weten aikibudo gezien. 
Gelukkig is de werkelijkheid minder agressief dan de films doen willen laten geloven. Aikibudo of aikido is niet alleen een perfecte vorm van zelfverdediging maar ook een mentale training. Doel is om elkaar te helpen de technieken zo precies mogelijk uit te voeren, met zo min mogelijk kracht. Ernstige blessures zijn dan ook eerder een zeldzaamheid dan een vanzelfsprekendheid...

De technieken stammen voor een groot deel uit de beroemde Japanse Daito school. Oorspronkelijk werd deze krijgskunst Daito ryu jitsu en later Aiki jitsu genoemd. Het was de beroemde leraar Morihei Ueshiba die niet alleen de technieken verder perfectioneerde maar ook de naam wijzigde met de toevoeging ‘do’.

Aikibudo is een verdedigingskunst die opvalt door zijn cirkelvormige bewegingen.
Het is geen wedstrijdsport. Dit draagt bij aan de ontspannen sfeer binnen de groep; er is immers geen onderlinge competitie!
Gevorderde aikibudoka dragen een soort broekrok ‘hakama’ genaamd. Een traditioneel Japans kledingstuk die de sierlijke bewegingen van deze kunst accentueert.

"Problemen zijn geen stoptekens,
Zij zijn wegwijzers..."

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 09 juli 2019.