De historie van het Aikibudo .

 

 

De geschiedenis van het Aikibudo  gaat terug via het Daito-Ryu-Aiki-Jujutsu en de Minamoto – Takeda familie tot keizer Seiwa (850-881) van de Genji – Minamoto clan. (Genji is de chinese uitspraak van de karakters waarmee de naam Minamoto wordt geschreven).
De zesde zoon van keizer Seiwa, prins Sadazumi (847-916) ontwikkelt een krijgskunst die hij Aiki-jutsu noemt. Enige generaties later maken de broers Minamoto no Yoshiie (1041-1108), ook bekend als "Hachiman Taro", en Minamoto no Yoshimitsu (1056-1127), ook bekend als "Shinra Saburo", een aanvang met het grondig ontwikkelen, organiseren en catalogiseren van Aiki-jutsu technieken.
Bij Shinra Saburo Yoshimitsu zou de oorsprong liggen in de benaming "Daito-ryu". Volgens de overlevering woonde hij in Daito no Yakata (het kasteel van Daito). De geheime familietraditie krijgt blijvend de naam "Daito-Ryu-Aikijujutsu".

Yoshikyo no Minamoto, de oudste zoon van Shinra Saburo wordt in de 2e helft van de 11e eeuw benoemd tot gouveneur van de provincie Kai. Hij neemt de naam Takeda aan, de naam waaronder de familie later faam zou verwerven. Eeuwenlang wordt het Aikijujutsu in de familie van de een op de ander overgedragen.
Het Daito-Ryu-Aikijujutsu heeft zijn bekenste vertegenwoordiger gehad in grootmeester Masayoshi Minamoto no Sokaku Takeda (1859-1943), beter bekend als Sokaku Takeda, of de kleine tengu (soort duivel) uit Aizu.
Een dojo heeft Sokaku Takeda nooit gehad. Zijn hele leven reisde hij rond om overal les te geven in het Daito-Ryu-Aikijujutsu. Over de nagenoeg bovennatuurlijke kwaliteiten die hem worden toegedicht en zijn avontuurlijke leven doen vele verhalen de ronde. Onder de leerlingen van Sokuka Takeda bevinden zich vele in de aikido wereld grote namen, waaronder die van Minoru Mochizuki (geb. 1907). Deze werd later voor 26 jaar lang de assistent van Morihei Ueshiba (1883-1969). 
Minoru Mochizuku was één van de meest beroemste Japanse meesters in de Martiale kunsten.
Hij was (onder andere), 10de dan Aikibudo (mejin), 4de dan Karate, 8ste dan Judo (hanshi), 8ste dan Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu (kyoshi), 5de dan Kendo en 7de dan Kobudo (kyoshi).

Het is wel zeker dat Morihei Ueshiba de meest befaamde leerling van Sokaku Takeda is geweest. Het was ook Morihei Ueshiba die uit de Daito-Ryu technieken de krijgskunst Aikido ontwikkelde en wereldberoemd maakte. 
Mochizuki is de eerste Japanner die het Aikido onderwijst buiten Japan. In 1951 verblijft hij in Frankrijk als judo leraar, en aan een aantal judoka’s onderwijst hij zijn Aikibudo. Hij noemt het Aikido-jujutsu.
Bekendste leerlingen van Mochizuki zijn Alain Floquet in Frankrijk en Edgar Kruijning in Nederland.
 

Minoru Mochizuki verbleef van 1951 tot 1953 in Frankrijk en demonstreerde en doceerde daar onder meer aikido jiu-jitsu Yoseikan-stijl.
In 1953 vertrok Mochizuki uit Frankrijk en keerde terug naar Japan. Daar trainde hij een jonge Franse budoka, Jim Alcheik.
Toen Jim Alcheik in 1957 terugkeerde naar Europa werd hij de officiële vertegenwoordiger van het Aikido jiu-jitsu van de Yoseikan in Europa. Alain Floquet was een van zijn beste leerlingen.
Toen Jim Alcheik in 1962 om het leven kwam, zocht Alain Floquet contact met meester Mochizuki om de toekomst van het Yoseikan Aikido jiu-jitsu te waarborgen.
Nadat Alain Floquet de leiding op zich had genomen is het aikibudo en kobudo (wapentechnieken van de Katori – en (deels) Yoseikan Shinto-ryu) in Frankrijk en een aantal Frans georiënteerde landen, gestaag gegroeid.


Alain Floquet (L) en Teun Tromp (R)


Alain Floquet is geboren op 18 december 1939 in Parijs. Hij startte met judo toen hij negen jaar oud was. In 1957 ging hij ook aikido, karate en kendo beoefenen. In 1962 zocht hij zoals gezegd contact met Minoru Mochizuki om de toekomst van het Aikido jiu-jitsu te waarborgen.
In reactie hierop stuurde Minoru zijn zoon Hiroo Mochizuki naar Frankrijk om Floquet bij te staan. In 1966 werd Floquet Technisch Directeur van het Aikido Yoseikan in Frankrijk.

Het was in het midden van de jaren zestig dat de Nederlandse judoka Teun Tromp regelmatig in Frankrijk was, voor training met de judokernploeg, onder leiding van Anton Geesink. In de pauze van de judotrainingen werd een aantal malen een bijzonder vechtkunst gedemonstreerd, het Yoseikan Aikido jiu-jitsu. Eerst door Hiroo Mochizuki later door Alain Floquet, die inmiddels de rol van Jim Alcheik had overgenomen.
Dit liet een grote indruk achter. Aanleiding voor Teun Tromp om Floquet in 1967 een keer in Nederland uit te nodigen om stage te geven. Dit nam al snel structurele vormen aan. Zo hebben vele oudere aikidoka’s, die in die tijd (vaak eerst als judoka) trainde, hun eerste aikidolessen van Alain Floquet gehad. In 1973 richtte Alain Floquet het Onderzoeks -en studiecomité voor Aikido op (C.E.R.A.). Het aikido van Floquet werd in die tijd wel met CERA Aikido aangeduid.


F.J. Okkerse

 

 

 

 

 

 

Technieken die hebben bijgedragen aan het Aikibudo.

Daito-Ryu-Aikijujutsu (Sokaku Takeda)

 • suwari-waza

Aikikai Aikido (Morihei Ueshiba)

 •  wa-no-seishin (kokyu-nage)
 • wapentechnieken bokken waza
 • jo waza
 • tanto waza

Yoseikan Aikibudo (Minoru Mochizuki)

 • te-hodoki
 • sutemi waza
 • kata
 • wapentechnieken
 • tambo waza
 • tanto waza

Aikibudo (Alain Floquet)

 • kihon nage waza
 • kihon osae waza

Shotokan karate (Gishin Funakoshi)

 • kihon te waza
 • kihon geri waza

 

terug